luni, 1 decembrie 2008

CASTELUL PELEŞ

Situat pe valea pârâului Peleş, în locul numit Pietrele Arse, Castelul Peleş, cea mai cunoscută reşedinţa regală din România, a fost construit între 1875 şi 1883 când a avut loc inaugurarea oficială.

Se spune că prin 1866, prin august, Carol I a sosit în zonă şi a înnoptat la mănăstirea din Podul Neagului (după cum era cunoscută la vremea respectivă Sinaia). Peisajul sălbatic şi pitoresc l-a atras aşa de mult încât a hotărât că trebuie să pună aici piatra de temelie a unui castel. Şi astfel, în 1872 a cumpărat terenul după care l-a angajat pe arhitectul german Wilhelm Doderer să realizeze planurile construcţiei. De aceea, din punctul de vedere al arhitecturii exterioare, elementele principale sunt specifice stilului neorenaşterii germane.

Pelişorul - Sinaia.

Practic, lucrările au început în 1873, dar piatra de temelia a castelului a fost pusă în 1875. După inaugurarea oficială din 1883, au urmat planuri de dezvoltare, forma actuală a construcţie fiind finalizata în 1914. Este vorba în special de câteva clădiri care au fost anexate, cum ar fi: Camerele Gardianului, Economatul, Foişorul (casa de vânătoare), Grajdurile Regale şi Centrala Electrică. În tot acest tip au lucrat peste 300 de meşteri, aduşi din toată lumea.

Dormitorul Reginei Maria - Pelisorul (Sinaia).

Între 1889 şi 1903, arhitectul Karel Liman, care se ocupă de lucrări, va realiza şi Pelişorul, o replică modernă şi la scară redusă a clădirii mari, reşedinţa viitorului rege Ferdinand I al României şi a Reginei Maria. De altfel, cuplul regal a locuit o perioadă şi la Foişor, clădire devastată de un incendiu şi reconstrita apoi în 1933. Un calcul sumar arată că între 1875 şi 1914 s-au cheltuit la Peleş peste 16 milioane de lei-aur.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimente...