joi, 17 iulie 2008

EMIL

Prenume destul de întâlnite, Emil şi Emilia corespund unor foarte vechi nume gentilice romane.

Aemilia era în timpul Romei Antice una dintre cele mai vechi şi mai strălucite ginţi, care era împărţită în multe ramuri, ai căror reprezentanţi au avut roluri importante în viaţa publică romană.

Încă de atunci numele de Aemilius era apropiat de sensul de "rival, zelos" ("aemulus"). În prezent, se crede că numele provine de la grecescul "aimylios", care are sensul de "duios, dulce, dornic".

Deşi numele de Emilian a pătruns în onomastică creştină, nu a cunoscut însă o răspândire şi frecvenţa mare. Calendarele păstrează amintirea unor martiri şi martire din Africa, Italia sau Alexandria, al căror cult este însă foarte puţin cunoscut.

Există atestări vechi care reproduc şi forma grecească de Aimilianos. Emil, Emilia şi Emiliana sunt forme romaneşti culte, preluate din limba latină în secolul al XIX-lea, când a început modernizarea onomasticii autohtone.

Se utilizează frecvent diminutivele de Ema, Mili, Mica, Milica, Milică, Miluţ sau Miluţa.

În limba engleză întâlnim formă de Emily, în franceză - Emile, Emilie, Emilien, în germană - Amilianus, Amiliana, Emilie, în italiană - Emilio, Emiliano etc.

Savantul Emil Racovita (întemeietorul speologiei), scriitorul Emil Gârleanu sau Emile Zola sunt doar trei dintre personalităţile de seamă ale lumii care au purtat acest nume.

Numele de Emil \ e-mil \ se pronunţă AY-mul. Este de origine latină, şi sensul său este "dornici". De la Aemilius. Utilizat numai de la jumătatea secolului 19. Emilio (eh-MEEL-ee-oh) este o formă spaniolă; Emile (MEEL, EH-meel) este o formă franceză.

Emil are 15 variante-forme: Aimil, Aymil, Emelen, Emelio, Emile, Emilian, Emiliano, Emilianus, Emilio, EMILION, Emilyan, Emlen, Emlin, Emlyn şi Emlynn.

Traduceri în diferite limbi:

Arabic: اميل (Émil)

Azerbaijani: Emil

Bulgarian: Емил (Emil)

Catalan: Emili

Czech: Emil

Danish: Emil

Dutch: Emiel

English: Emil, Emile

Finnish: Eemeli, Eemil

French: Émile

German: Emil

Italian: Emilio

Japanese: エミル (e,mi,ru)

Latin: Aemilius

Latvian: Emīls

Lithuanian: Emilis

Macedonian: Емил (Emil)

Polish: Emil

Portuguese: Emílio

Romanian: Emil

Russian: Эмиль

Serbian: Емил (Emil)

Slovak: Emil

Spanish: Emilio

Swedish: Emil

Ukrainian:Омеляан (Omeljan)

Xhosa: Emilio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimente...