Loc de întâlnire a absolvenţilor din promoţia 1975 a Liceului Militar "Dimitrie Cantemir" - Breaza; Pasiuni, hobby-uri, informaţii culturale şi nu numai, gânduri-amintiri din timpul şi spaţiul cantemirist...
miercuri, 30 iulie 2008
The new day has come
vineri, 25 iulie 2008
luni, 21 iulie 2008
they'll dance until end of days
duminică, 20 iulie 2008
Moss
Sisters
Garganta do Diabo
Parque Nacional do Iguaçu, Paraná, BR. (P9230219a)
Sobrevôo pelas Cataratas do Iguaçu.
sâmbătă, 19 iulie 2008
La ceasuri către dimineaţă ...
Originally uploaded by BURИBLUE
joi, 17 iulie 2008
EMIL
Prenume destul de întâlnite, Emil şi Emilia corespund unor foarte vechi nume gentilice romane.
Aemilia era în timpul Romei Antice una dintre cele mai vechi şi mai strălucite ginţi, care era împărţită în multe ramuri, ai căror reprezentanţi au avut roluri importante în viaţa publică romană.
Încă de atunci numele de Aemilius era apropiat de sensul de "rival, zelos" ("aemulus"). În prezent, se crede că numele provine de la grecescul "aimylios", care are sensul de "duios, dulce, dornic".
Deşi numele de Emilian a pătruns în onomastică creştină, nu a cunoscut însă o răspândire şi frecvenţa mare. Calendarele păstrează amintirea unor martiri şi martire din Africa, Italia sau Alexandria, al căror cult este însă foarte puţin cunoscut.
Există atestări vechi care reproduc şi forma grecească de Aimilianos. Emil, Emilia şi Emiliana sunt forme romaneşti culte, preluate din limba latină în secolul al XIX-lea, când a început modernizarea onomasticii autohtone.
Se utilizează frecvent diminutivele de Ema, Mili, Mica, Milica, Milică, Miluţ sau Miluţa.
În limba engleză întâlnim formă de Emily, în franceză - Emile, Emilie, Emilien, în germană - Amilianus, Amiliana, Emilie, în italiană - Emilio, Emiliano etc.
Savantul Emil Racovita (întemeietorul speologiei), scriitorul Emil Gârleanu sau Emile Zola sunt doar trei dintre personalităţile de seamă ale lumii care au purtat acest nume.
Numele de Emil \ e-mil \ se pronunţă AY-mul. Este de origine latină, şi sensul său este "dornici". De la Aemilius. Utilizat numai de la jumătatea secolului 19. Emilio (eh-MEEL-ee-oh) este o formă spaniolă; Emile (MEEL, EH-meel) este o formă franceză.
Emil are 15 variante-forme: Aimil, Aymil, Emelen, Emelio, Emile, Emilian, Emiliano, Emilianus, Emilio, EMILION, Emilyan, Emlen, Emlin, Emlyn şi Emlynn.
Traduceri în diferite limbi:
Arabic: اميل (Émil)
Azerbaijani: Emil
Bulgarian: Емил (Emil)
Catalan: Emili
Czech: Emil
Danish: Emil
Dutch: Emiel
English: Emil, Emile
Finnish: Eemeli, Eemil
French: Émile
German: Emil
Italian: Emilio
Japanese: エミル (e,mi,ru)
Latin: Aemilius
Latvian: Emīls
Lithuanian: Emilis
Macedonian: Емил (Emil)
Polish: Emil
Portuguese: Emílio
Romanian: Emil
Russian: Эмиль
Serbian: Емил (Emil)
Slovak: Emil
Spanish: Emilio
Swedish: Emil
Ukrainian:Омеляан (Omeljan)
Xhosa: Emilio