vineri, 15 mai 2009

Foto-călătorii prin România - GALAŢI – undeva la colţul celor 3 frontiere...

sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă

Primele semne ale unei aşezări permanente în zona municipiului Galaţi s-au găsit pe malul estic al bălţii Mălina (în NV municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni, unelte confecţionate din stilex şi os, datând din neolitic. Tot în această zonă, de data aceasta pe malul sudic s-a descoperit un sceptru de piatră aparţinând culturii Coşlogeni din perioada de sfârşit a Epocii Bronzului.

Prima menţionare documentară a oraşului Galati (pe atunci târg) datează din 1445 (într-un act semnat de domnitorul Ştefan al II-lea). Galaţiul a crescut în importanţă după ce turcii au cucerit cetăţile Chilia şi Cetatea Albă, în iulie-august 1484, oraşul ramânând singurul port al Moldovei cu rol important în comerţul intern, dar şi în cel polono-turc.

În 1789, în timpul războiului ruso-turc din 1789 - 1791, Galaţiul a fost ars de către armatele generalului rus Mihail Kamensky, aceasta fiind una dintre numeroasele pustiiri care au fost îndurate de oraş în războaiele ruso-turce din sec. XVIII şi începutul sec. XIX. În ciuda acestor perioade grele, comerţul şi navigaţia se dezvoltă în aşa fel încât Rusia înfiinţează, în anul 1775, primul consulat local, iar Franţa şi Anglia organizează vice-consulate, în anul 1805.

În 1850, SUA îşi deschide un viceconsulat, ridicat la rangul de consulat în 1858, prin decizia preşedintelui american James Buchanan de a-şi numi un consul la Galaţi. Începând cu anul 1834, vapoare cu aburi austriece fac deja curse regulate din Galaţi. Mai mult decât atât aici se făcea un important comerţ de tranzit cu ţările germane. Construcţiile de nave militare de mari dimensiuni era o importantă activitate economică a oraşului, în acest sens un călător prin Ţările Române, abatele Bošković afirmă că: „am văzut acolo o corabie foarte mare, de felul acelora cărora turcii le spun caravele, care se află pe şantier, gata să fie lansată la apă. Fusese comandată de Isaac-aga, vameşul cel mare al Constantinopolului. Vasul era foarte mare, şaptezeci de paşi pe şaptesprezece şi încărcată cu optzeci şi patru de tunuri de bronz".

...




GALATIUL VECHI
Vezi mai multe video din Calatorii »

De ziua ta... Adi C. (de la D)

Ştii că prietenii sunt importanţi în viaţa noastră... uneori, poate cei mai importanţi... de aceea vrem să credem că prietenia noastră valorează mai mult decât orice alte lucruri scumpe din această lume... Adi, îţi spunem şi în acest an "LA MULŢI ANI!" si sperăm să mai apucăm cu toţii să îţi zicem şi în următorii ani... Succes în viaţă!

marți, 12 mai 2009

Foto-călătorii prin România - TIMIŞOARA, în zilele noastre...

sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă

Timişoara (în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănăţeni Timišvár. În traducere: „cetatea de pe Timiş”) este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Timiş din regiunea istorică Banat, vestul României. La 1 ianuarie 2008, având 312,4 mii de locuitori era al doilea oraş ca populaţie din România. Numele localităţii vine de la râul Timiş, numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.




TIMISOARA
Vezi mai multe video din Calatorii »

duminică, 3 mai 2009

..."domnstanica" nu mai e printre noi!

..."domnstanica" nu mai e printre noi! După mai bine de 30 de ani de la o firească despărţire - la păşirea din viaţa liceană în cea reală - ne regăsiserăm, chiar şi virtual pe internet... Acum "domnstanica" va ramâne un ID care nu va mai răspunde niciodată apelurilor noastre pe messenger...
Încet, puţin câte puţin, pe măsură ce dorul revederii noastre cât mai complete creşte, numărul nostru se micşorează... Sunt lucruri reale, pe care poate nu le înţelegem, le trăim şi, din cand în când le plângem...
dar...

Mergi înainte!

O formă apare
... şi altă dispare
O stare sufletească
... se topeşte în alta
Un sunet trece
.. în altul
Şi nicăieri, nimic nu rămâne fix,
Poate numai lumina
Stelelor şi instinctul
Din toate făpturile vii
Care spune:
MERGI ÎNAINTE!

Evenimente...